tiistai 25. helmikuuta 2014

Facebookin kirppiskusettajat

Verenpaineeni singahtaa nousuun kuin sadan kilon puntti penkistä tänään salilla (eli nytkähtää, muttei aivan onnistu reväyttämään verisuonta otsassa) facebookin kirppiksiä selaillessa. Nyt ei saa käsittää väärin: mielestäni kirppisten tuominen sosiaaliseen mediaan on kerrassaan loistavaa. Myyjä saa tuotteensa esille juuri sille asiakaskunnalle, joka haluaa moisia hilavitkuttimia ostaa. Normaalillakin kirppiksellä saattaisi lykästää, mutta pienemmällä voitolla ja hävikkiäkin todennäköisesti syntyisi. Ostaja taas saa haluamansa tuotteen halvemmalla. Vai saako sittenkään?

Facebookin kirppisten välistävetäjät eivät todellakaan ole uusi ilmiö. Tarkemmin ajatellen samaan sortuvat yksittäisten henkilöiden lisäksi suuret kauppaketjut ja muut vastaavat puljut. Tilataan halvalla Kiinasta ja myydään kymmenkertaiseen hintaan suomalaiselle tollerolle, joka ei tiedä paremmasta. Silti suututtaa. Tyhmähän ei ole se, joka pyytää vaan joka maksaa. Ei minua hirveästi kiinnosta, jos joku myy esimerkiksi virheostosta muutaman euron kalliimmalla, pitäähän se perse hinata postiin ja nähdä vaivaa tilinumeroitten kanssa säätämisessä ynnä muuta vastenmielistä sosiaalista toimintaa. Suoranaiset kusettajat kuitenkin aiheuttavat agrea. Muutama esimerkkitapaus:
 
                                            




Kyseessä on suhteellisen lievä tapaus, sillä linkitetyn lafkan voitolla myymiin tuotteisiin verrattuna hinta tulee toki halvemmaksi. En silti suurin surminkaan maksaisi noin karmeata hintaa tuotteesta, joka tulee suoraan ovelleni Kiinasta _ilman postikuluja_


Halpatyövoima rox

But wait, there's more!

Kiinalaiskätöset ja orjapalkka = helyn hinta 2,24e



Yllä oleva esimerkki taas alkaa olla sarjaa ei näin. a) Et sitten viitsinyt edes kuvata tuotetta itse, vaan nappasit kuvan suoraan ebaysta? Onnea, olet urpo. b) Vai että sisältää postituskulut, sepä ystävällistä! Tai sitten ei. Kahdeksan euron tienestit eivät ole vielä paljon, mutta moniko olisi valmis maksamaan edes kymppiä, jos tietäisi saavansa saman tuotteen kahdella eurolla ja muutamalla hilulla?



Kuvankäsittelyohjelmien asiantuntija palveluksessanne! Titanic-korukopion hinta ebayssa 2.63e, facen hääkirppiksellä hinta pompsahtaa kahteenkymppiin. Jälleen sama kuva, sillä mitäpä sitä suotta näkemään ylimääräistä vaivaa. Kyseistä Meren Sydäntä en ole koskaan livenä nähnyt, mutta voisin veikata sen olevan n. 3-vuotiaalle tytölle ihana muovikoru prinsessaleikkeihin, mutta omiin häihini en kyllä laittaiisi.

"Mutta kun PayPal on niin vaikee ja mitä jos tili tyhjenee kun kerron tunnuslukuni ja en kyllä varmasti ala kun se on niin hankalaa. Menetän rahani kiinalaiselle mafioosolle ja joudun vararikkoon!!!" Siinäpä ehkä yleisin kuulemani argumentti sille, miksi joku haluaa maksaa ylihintaa ebay-tuotteesta. PayPalin käyttäminen ei ole rakettitiedettä. Netistä löytyy useita tutoriaaleja aiheesta, esimerkiksi täältä. Kortti ei tyhjene, jollet itse tilaile euroja finaaliin löytäessäsi kaikkea ihanaa. Jos tuote ei jostain syystä tule perille, negatiivisella palautteella uhkailu auttaa aina. Jos ei kuitenkaan auta, saat maksuturvan ansiosta rahasi takaisin. Parhaimmassa tapauksessa käykin niin, että saat vahingossa tuotteen tuplana, kun hätääntynyt kiinalainen lähettää saman tuotteen uudelleen pelätessään negismerkintää ja puljunsa kaatumista. Samaan aikaan postiluukusta kolahtaa kaksi pakettia: se ensimmäinen, minkä suomalainen Posti-Pate hukkasi, ja uudelleenlähetetty tuote.

Melkoista avautumista! Lupaan ensi kerralla postata jotain iloista ja aurinkoista. Oman eteiseni lattialle on kaukaa Aasian mailta tullut materiaalionnellisuuteni täydentäjiä juurikin ebaysta. Ne ansaitsevat päästä näytille. Mutta enhän ole ainoa, joka hiiltyy kirppiskusettajista, enhän?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti